Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

5 hardcore(-ίζοντες) δίσκοι που με ξεσηκώνουν αφάνταστα

Οι 5 πρώτοι που μου ήρθαν στο μυαλό, αυθόρμητα. Ούτε "έρευνα", ούτε παπάρια.


BURNT BY THE SUN
"THE PERFECT IS THE ENEMY OF THE GOOD"
-ΓΙΑΤΙ ΓΑΜΑΕΙ: Progressive όργιο, με όλη τη σημασία της λέξης, για τύπους βέβαια που χτυπάνε προσοχές σα στραβάδια μπροστά από μπάντες όπως οι Watchtower, για παράδειγμα, παρά οι Queensryche, ας πούμε. Δεν είναι ότι οι Burnt By The Sun μουσικά πλέουν κοντά με το τρελοκάραβο του "Control and Resistance", όμως σίγουρα μοιράζονται την ίδια ιδιοσυγκρασία περί μουσικής. Αλλαγές στις αλλαγές, προοδευτική αντίληψη αξιώσεων, ταυτόχρονα τσαμπουκάς, σφιγμένες γροθιές, riff-άρες που σπάνε μούτρα, φωνητικά τσαμπουκά, και ένας απίστευτος τύπος πίσω από τα τύμπανα που προκαλεί καταθλήψεις σε μαθητευόμενους ακροατές-ντράμερ.
-ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ: "Spinner Dunn". Προσέξτε την αρμονία στη μέση. Οι μέρες του feeling στη κατασκευή τραγουδιών, ξαναζούν με αντιδάνειο από χεβυμετάλια σειρά από riffs, περασμένα από το κόσκινο της ανατριχίλας και καύλας χρόνων.


INTEGRITY
"HUMANITY IS THE DEVIL"
-ΓΙΑΤΙ ΓΑΜΑΕΙ: Καταρχάς, είναι Integrity. Πράγμα που επίσης σημαίνει, ότι με την ίδια ευκολία στη θέση αυτού, θα μπορούσε να βρίσκεται οποιοδήποτε άλλο άλμπουμ από δαύτους. Προτιμάται στη τύχη το συγκεκριμένο, επειδή βρίσκω πως οι Samhain-ικές του κορυφώσεις είναι απλά υπεράνου σχολιασμού, η μικρή του διάρκεια λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (σε κάνει να το ζητάς συνέχεια, σα καρπούζι στη Σαχάρα), το κομιξάδικο εξώφυλο με την μπιλντέρικη εκδοχή του Abraxas, και φυσικά, το "Vocal Test" που ανοίγει το δίσκο. Αρρώστια.
-ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ: "Hollow". Αντε να σκοτεινιάσει τελείως κι ο ουρανός, με την Danzig-ίλα να χτυπάει κόκκινο!


CURSED
"II"
ΓΙΑΤΙ ΓΑΜΑΕΙ: Τον θεωρώ από τους 10 σημαντικότεορυς δίσκους hardcore της τελευταίας δεκαετίας. Δεν έφερε καμία μουσική επανάσταση, δεν σημάδεψε ίσως εποχές (όπως μερικά από τα υπόλοιπα άλμπουμ του αφιερώματος)- έδειξε όμως σε όλους, ότι για να παίξεις hardcore, πρέπει να βάζει ο ακροατής το δίσκο να παίζει και να αισθάνεται ότι από στιγμή σε στιγμή θα του την πέσει ένα μάτσο ντουλαποδειδή για να τον εξολοθρεύσει. Κίνδυνος. Σε μια φάση που το hardcore το έπιανε στο στόμα του ο καθένας (και μέσα σε αυτόν τον "καθένα" κι εγώ επίσης, hardcore-ας ουδέποτε ήμουνα βαμμένος), λόγω της μεγάλης δημοσιότητας του metalcore και του παραμυθιού ότι αυτό είναι ουσιαστικά το μοντέρνο hardcore (πούτσες τραμπάλα), οι Cursed ξανακάνουν το παιχνίδι επικίνδυνο. Ίσως το επόμενο, "ΙΙΙ", να είναι πιο δουλεμένο μουσικά, και το "Ι" να είναι πιο δυνατό χαστούκι, αλλά κανένα τους δεν έχει την ομίχλη, την λύσσα και το σκοτάδι αυτού του δίσκου.
ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ: "Reparations". Πάρτα στη μάπα άρρωστη. Και αν δε κοπανάς με μανία τουλάχιστον το πόδι με το που σκάσει η αλλαγή στη μέση, είσαι μαλάκας και χωρίς αρχίδια.


CONVERGE
"WHEN FOREVER COMES CRUSHING"
-ΓΙΑΤΙ ΓΑΜΑΕΙ: Έστησε σχολείο ολόκληρο. Ποτέ πριν το hardcore (που είναι η βάση εδώ, προφανέστατα) δεν ακούστηκε τόσο μοντέρνα χαοτικό, τόσο τσιτωμένα φιλοσοφημένο. Τέτοιους δίσκους χαρακτηρίζω με τη παρέα μου "προοδευτικούς", για τον απλούστατο λόγο ότι, και την επανάστασή του την έφερε, και η αξία του ακόμα και σήμερα είναι αναμφισβήτητη, και μετά από τόσα χρόνια πάλι κερδίζεις αν τον ακούς φορά τη φορά. Σκισμένα πέρα από κάθε επίπεδο ανθρωπιάς φωνητικά, riff-τραμπάλες, ρυθμοί του χάους, μα και η μελό πλευρά που στη επόμενα cd θα βγει παραέξω με σχεδόν ενοχλητικό τρόπο. Πάλι καλά που τα εν λόγω cd είναι δισκάρες, να λέμε, και τα συγχωρούμε όλα (εντάξει, θα το πω, το "You Fail Me" με ξενερώνει, μαστιγώστε με).
-ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ: Ξέρω γω; "Conduit" πες για να'σαι μέσα και να πάρεις μια γερή ιδέα περί τίνος πράματος μιλάμε.


CATHARSIS
"PASSION"
-ΓΙΑΤΙ ΓΑΜΑΕΙ: Εντάξει. Αν πατήσετε στο search σε αυτό το μπλογκ "Catharsis", θα βρείτε και γω δε ξέρω πόσα posts για δαύτους και το "Passion". Οπότε, σιγά μην επαναλαμβάνομαι. Τι να ξαναπώ, δηλαδή; Ότι κάθε φοράς που τον ακούς αυτό το δίσκο αισθάνεσαι ότι πλέον πρωτοανακάλυψες να αναπνέεις; Ότι σε ταρακουνάει και με βία σε προσγειώνει στην πιο άθλια πραγματικότητα από όλες (τη δική μας); Ότι κάποτε θα γαμηθεί το σύμπαν όλο και θα φταίει αυτός ο δίσκος; Ότι τους στίχους τυπωμένους πρέπει να τους κάνουν μάθημα στα λύκεια μπας και καλυτερέψει τίποτα σε αυτό το πλανήτη; Χα.
-ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ: Όλο το άλμπουμ, πρόκειται για βίωμα και όχι απλά για μουσικό δίσκο.

1 σχόλιο:

snowghoul είπε...

Aaa ti wraia, to integrity den to exw akousei alla ta ypoloipa kwlogamoun, kwlogamoun, kwlogamoun!