Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Τι πήρα πρέφα από το μουσικό 2009

Τυχαία σειρά φυσικά.


YOB "THE GREAT CESSATION"
----------------------------------
Ωραία μπάντα αυτοί οι Yob ρε παιδάκι μου...και ακόμα ένα πιο ωραίο άλμπουμ, τούτο δω, που ξεράσανε στα μούτρα μας φέτο. Κάνει τους ντουμοπρέζους που νιώθανε ότι θα αφήσουν τη τελευταία τους πνοή χωρίς να ξανακούσουν χιπο-κβαντικές ελεγείες με θιβετιανή κουλτουροκαραμέλα από τον τυπάρα τον Μικέ και τη βρώμικη παρέα του, να σηκώσουν ξανά κεφάλι χαρούμενα. Μα τι γαμώ δίσκος αυτό το "The Great Cessation"...


THE DEVIL'S BLOOD "THE TIME OF NO TIME EVERMORE"
----------------------------------------------------------------
"Παλιούρικο" και φρέσκο ταυτόχρονα, το πνεύμα του Rocky-τρελάρα-Erickson να ζεις στα χτυπήματα των χορδών, και μια σίγουρη για τον εαυτό της, σεξουαλική φωνή πίσω από το μικρόφωνο. Ναι, ναι, "occult" περιτύλιγμα, μια χαρά, αλλά αυτό που χει σημασία είναι ότι ο δίσκος είναι φορτωμένος με ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΕΣ


SPICE AND THE RJ BAND "SHAVE YOUR FEAR"
---------------------------------------------------
Στηρίζουμε Spice ακόμα και αν ηχογραφήσει δίσκο μόνο με solo κλανιές και χτυπήματα σε τετζέρια, κι αυτό επειδή για μερικούς από μας αυτός ο τύπος σημαίνει κάτι που ξεφεύγει από τα στενά όρια της "απόλαυσης μέσα από νότες". Πόσο μάλλον τώρα, που έβγαλε και ποιοτικότατο δισκάκι, τίγκα στη rock-n-roll καύλα και τους βρώμικους, αληθινούς στίχους. Πάμε μωρή τρέλα, πάμε!


SHRINEBUILDER "SHRINEBUILDER"
----------------------------------------
Με τα super-projects μεγάλων ονομάτων δε τα πάω καθόλου καλά. Αλλά αυτοί οι τύποι έχουν την εμπειρία να αποφύγουν οποιαδήποτε παγίδα (και πρώτη και κυριότερη, αυτή της βαρεμάρας προερχόμενης από την υπερ-σιγουριά και την ξεροκεφαλιά) και να σου σκάσουν στα μούτρα ψυχεδελικό, υπνωτιστικό υλικό ΑΑ κατηγορίας. Όπως θα περίμενες δηλαδή στα πιο τρελά σου όνειρα. Α, και το εξώφυλο, αν και καλό σαν ιδέα, παραμένει στα μάτια μου απελπιστικά κακοφτιαγμένο.


NIGHTSTALKER "SUPERFREAK"
------------------------------------
Ξέρετε τι θα πάρετε από πριν με δαύτους. Και συνεχίζουν ό,τι κάνουν, να το κάνουν τέλεια. Οπότε ανοίξτε μια μπύρα και για μένα και απολαύστε (μη) υπεύθυνα. Ναρκωτικό που όσο και να το καταχραστείς, δε σε γαμάει μία, μόνο σε ανεβάζει.


BIG BUSINESS "MIND THE DRIFT"
--------------------------------------
Στην αρχή, ψιλοσόκ. "Κιθαρίστα οι Big Business; Και πού είναι αυτή η αίσθηση πανικού, ότι στην πέφτουν από παντού;". Στη συνέχεια, χαμόγελα- οι γαμιόληδες, ακόμα και αν πλέον σου προτείνουν κάτι απείρως πιο μελαγχολικό σαν άκουσμα, συνεχίζουν να σε πιάνουν από τα παπάρια και να σε ΑΓΧΩΝΟΥΝ ΤΡΕΛΑ. Και ποιον χάλασαν υπερ-μελεγχολικά άσματα όπως το "Gold and Final" πχ;


KICKBACK "NO SURRENDER"
--------------------------------
Ακόμα και αν δε κατέχεις, κατανοείς με μιας, από το λιτό εξώφυλο με τους αραπάδες με τα σουβλιά, ότι εδώ δε παίζουμε. Μουσική με αντι-μουσικό feeling, κυρίως επειδή, αν ο απώτερος σκοπός της μουσικής (σα τέχνη, χμφ) είναι να προκαλεί συναισθήματα, τούτοι δω σε τσακίζουν ψυχολογικά με τέτοιο μίσος, που μένεις άδειο κουφάρι. Τρελή δισκάρα και σίγουρα μια από τις πιο "επικίνδυνες" μπάντες των καιρών μας.


ISIS "WAVERING RADIANT"
-------------------------------
Δε το χω ακούσει όσο θα'θελα. Και σηκώνει αρκετές ακροάσεις, το γαμημένο (ε όπως πάντα). Αλλά παραμένει ποιοτικότατο στα αυτιά μου. Και, ω, του θαύματος, ο Turner αρχίζει να "έχει" καθαρή φωνή, σιγά σιγά; Αυτή και αν ήταν έκπληξη για τη λήξη του 2009...


MASTODON "CRACK THE SKYE"
-----------------------------------
Πάω στοίχημα ότι κάτι έχει πάρει το αυτί σας, γενικώς. Ε, ναι, αληθεύουν όλα. Τόσο σημαντική δισκάρα είναι το τελευταίο πόνημα των Mastodon.


FENRIZ' RED PLANET
------------------------
Ηχογραφημένα στα σπήλαια, solo stuff από τον ίσως απολαυστικότερο χιουμορίστα ολόκληρου του blackmetal σύμπαντος. Που όταν θέλει, ξέρει ότι μπορεί να ταρακουνήσει το σύμπαν όλο, ακόμα και όταν αντί να παίζει όργανα, μας αφήνει μαλάκες με το υπέροχο αυτό πράγμα που βγαίνει από το στόμα του (και το λένε μερικοί "φωνή"). Στην άλλη πλευρά (διότι πρόκειται περί split) ο Natterfrost κάνει τις μαλακιούλες του, αλλά, τουλάχιστον δεν ενοχλεί ιδιαίτερα.


NAPALM DEATH "TIME WAITS FOR NO SLAVE"
-----------------------------------------------------
Σερί από δισκάρες οι θρυλικοί εγγλέζοι. Σερί από εξωφυλάρες επίσης. Σερί από επιτυχίες, διότι, η εμπειρία βγάζει μάτι, παίδες. Γενικά. Τους ξέρουμε, τους εμπιστευόμαστε, και δε μας απογοητεύουν ποτέ.


AGORAPHOBIC NOSEBLEED "AGORAPOCALYPSE"
-------------------------------------------------------
Τι να πω ρε πατριώτη τώρα; Για το ότι οι Agoraphobic είναι μια από κείνες τις μπάντες που έχουν τόσο συγκεκριμένο όραμα, άρα ξέρουν και τα ΑΚΡΙΒΗ βήματα κάθε φορά που πρέπει να κάνουν, για να φτάσουν όλο και πιο κοντά του; Για το πόση αρρώστια βγάζουν, ακόμα και αν εδώ έχουμε τον πιο... "straight" δίσκο τους; Και τι "straight" ρε μαλάκα, το άκουσες καθόλου; Και τι εξώφυλο ρε φίλε; Και, και, και...


BURNT BY THE SUN "HEART OF DARKNESS"
-------------------------------------------------
Μεγαλειώδης επιστροφή, έμπνευση στο μάξιμουμ, τσίτες που πείθουν από χιλιόμετρα, μεγάλη καύλα αυτή η μπάντα. Αξίζει όσο λίγα.


FUNERAL MIST "MARANATHA"
-----------------------------------
Προκαλώ κάποιον να ακούσει μόνος του τούτο το κτήνος και να μη φοβηθεί.


CLUTCH "STRANGE COUSINS FROM THE WEST"
-----------------------------------------------------
Πιο χαλαροί και μινιμαλιστές, πιο αισθαντικοί, πιο απελευθερωμένοι, πιο κοντά στις ρίζες τους ίσως. Μεγάλη μπάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: